Printre clanuri și gospodării: despre maleabilitatea gospodăriilor organizate pe bază de rudenie în antichitatea Orientului Apropiat

Printre clanuri şi gospodării: despre maleabilitatea gospodăriilor organizate pe bază de rudenie în antichitatea Orientului Apropiat Rezumat Acest studiu oferă o nouă interpretare a structurilor gospodăriilor pe bază de rudenie din antichitatea Asiei de sud-vest (antichitatea Orientului Apropiat, 3000-333 î.Ch.). Pornind de la descoperirile lui Henri Lefebvre referitoare la “analiza ritmică“, încercăm să contracarăm tendinţa de a vedea gospodăriile formate pe bază de rudenie în termeni statici – ca o familie care este organizată în mod auto-suficient. Analiza se concentrează pe natura colectivă a acestor gospodării bazate pe rudenie, pe funcţia şi pe raţiunile maleabilităţii genealogiilor, pe flexibilitatea spaţiului care se reproduce constant. Studiul se încheie prin luarea în considerare a unui exemplu al acestei flexibilităţi, şi anume a povestirilor orale legate de “locul (colţul) de cult”. Importanţa gospodăriilor organizate pe bază de rudenie constă în determinarea socială a realităţii economice a supravieţuirii prin subzistenţă: prin premisele religioase şi culturale, legile tradiţionale, prin diviziunea muncii şi sancţiunea socială, acestea determinau cine ce face şi unde anume, cine primeşte, ce anume şi de la cine.

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Printre clanuri și gospodării: despre maleabilitatea gospodăriilor organizate pe bază de rudenie în antichitatea Orientului Apropiat”